MiTek Global Home

Mansarda din lemn – mai mult spatiu de locuit!

Mansarda din lemn este spatiul locuibil din podul casei (al cladirii) rezultat din sistemul constructiv al sarpantei (acoperisului).
Mansarda pe structura din lemn se poate realiza in doua variante constructive:

A. Mansarda dulghereasca – traditionala din lemn ecarisat si lamelar incleiat
B. Mansarda industrializata (prefabricata) din lemn ecarisat si lamelar incleiat

A. Mansarda din lemn in sistem traditional se compune din: cosoroaba, capriori din lemn, astereala, pane intermediare, pana de coama, popi si stalpi , scaune (reazame), folosind ca organe de asamblare cuie de dulgherie , scoabe din otel, buloane, si alte sisteme de asamblare neconventionale, inventate de mesterii dulgheri la fata locului.

B. Mansarda din lemn industrializata prin “sudura in lemn multicui” este alcatuita din capriori tip grinzi cu zabrele din lemn ecarisat, tratat si uscat, contravantuiri si distantieri din lemn, organe de asamblare tip placi multicui, ancore chimice, conexpanduri, vinclu de imbinare si papuci de grinda in locul mustatilor din sarma, cuie ancora si elicoidale in locul cuielor clasice de dulgherie.

 Mansarda industrializata multicui  este mult mai sigura si economica decat mansarda dulghereasca. Consumul de material lemnos este mai mic, rezistenta este mult mai mare si poate avea orice forma. MiTek recomanda mansarda industrializata pentru toate tipurile de constructii in special constructiilor care au la partea superioara terasa si pentru case din lemn.

Srpanta prefabricata
  

Mai jos aveti cateva imagini care reflecta realitatea in executia mansardelor in sistemul dulgheresc si cel industrializat.

Traditional, dulgheresc –> Spatiu pierdut!
                   Industrializat –> Mai mult spatiu optimizat!

Traditional, dulgheresc –> Spatiu pierdut!                   Industrializat –> Mai mult spatiu optimizat!

Sistem de asamblare nesigur                                              Sistem profesional (sudura in lemn multicui)
Cosoroaba ancorata cu “mustati” din sarma – PERICOL!    Grinda cu zabrele ancorata direct in centura  Va lasam pe dumneavoastra sa faceti comparatia sistemului de imbinare de mai jos            

Cartier rezidential in Bucuresti – Mansardele blocurilor din imagine sunt adevarate capcane. Sunt execuatate empiric si cu lemn de foarte proasta calitate de catre dulgheri nesupravegheati.

mansarda traditionala
Sarpanta traditionala Militari rezidence

Unii profesori din cadrul Facultatii de Arhitectura “Spiru Haret” din Bucuresti ii invata pe viitorii arhitecti sisteme incorecte de asamblare a elementelor structurale din lemn. Lipsa chertarilor si promovarea scoabelor pun in pericol siguranta sarpantelor.

Sarpanta traditionala asamblata cu scoabe