Construcțiile din lemn

Cum am început

În anul 1994 am înființat compania Bianca International SRL, având ca obiect principal de activitate fabricarea de case pe structură din lemn. Proiectarea structurilor din lemn se realiza la planșetă și cu programul de proiectare AutoCad LT, iar calculele de rezistență erau efectuate manual.

Proiectanții din acea perioadă nu aveau experiență, greșeau mult la detalii, de cele mai multe ori supradimensionau căpriorii, panele, grinzile de planșeu și de pereți, rezultând un consum foarte mare de material lemnos pe m2 de construcție.

Chiar și în aceste condiții, construiam 40-50 case pe an, atât în România, precum și în țări ca Spania, Grecia, Cipru, Italia, Turcia și Danemarca.

Aveam mare încredere în acest domeniu și am început să caut soluții pentru a dezvolta afacerea și a crește calitatea și productivitatea. Singura soluție era industrializarea și utilizarea de programe de proiectare specializate în structuri din lemn.

DEZVOLTARE - INDUSTRIALIZARE

EVOLUȚIE - CREȘTERE AFACERE

Pentru a evolua și dezvolta afacerea, aveam nevoie de proiectanți specializați în proiectare  tehnologică și calcul structural pentru case, șarpante și structuri din lemn în sistem prefabricat, întrucât nu eram adeptul lucrărilor executate la fața locului în șantier, unde risipa de material lemnos și manoperă era foarte mare.

În primavara anului 2005, am dat anunțuri de angajare pentru proiectanți structuri din lemn. Am primit multe CV-uri, am discutat la interviuri cu mulți proiectanți. Surpriză, 99% nu aveau experiență în acest domeniu.

Cu această ocazie, am constatat că disciplina „Structuri din lemn” în facultățile tehnice din România este neglijată, studiindu-se doar un singur semestru pe toată durata facultății.

CONTACTUL CU TEHNOLOGIA

CUM AM DESCOPERIT MITEK

În primăvara anului 2005, am fost contactat de un domn în vârstă de 53 de ani, pe numele său Dorin Rațiu, de profesie inginer industrializarea lemnului, care dorea să construiască un sediu administrativ pe structură din lemn pentru compania la care lucra.

Mi-a povestit că a lucrat o perioadă de 2 ani ca inginer proiectant la o companie franceză, pe nume SOUBAGNE, care fabrica șarpante industrializate, asamblate cu plăci multicui și case din lemn cu tehnologia MiTek.

Cu acest prilej, mi-a povestit despre MiTek și de produsele sale: programe de proiectare specializate pentru structuri din lemn, tehnologie, utilaje și liniile de producție specializate pentru fabricarea șarpantelor și structurilor din lemn prefabricate.

Din acel moment, viziunea mea despre proiectarea și fabricarea structurilor din lemn s-a schimbat la 180°, luând decizia să colaborez și să devin partener MiTek.

MITEK JOINT-VENTURE

PRIMII PAȘI ÎN ROMÂNIA

 • MiTek Industries Group SRL ROMÂNIA – an înființare 2006
 • Statut: joint-venture
 • Actionari: MiTek Industries LTD Europa 51% și Vasile Isache Falub 49%
 • Membră a grupului Berkshire Hathaway-Warren Buffet USA
2006 - MITEK ÎN ROMÂNIA

PRIMUL CONTACT CU PUBLICUL

În martie 2006, MiTek participa, în premieră, la cel mai mare târg de construcții din România -Romexpo București. Am expus prima șarpantă industrializată asamblată cu plăci multicui, a cărei proiectare și calcul structural au fost efectuate în programul MiTek 20/20 la MiTek UK. Au fost prezenți din partea MiTek Europa:

 • Lew Waserstein, numit si „PĂRINTELE SOFTULUI MiTek 20/20” – Director tehnic al MiTek Europa și Africa pentru divizia de software și tehnologie,
 • Viorel Săvescu – inginer programator pentru software la MiTek CadEngine, Franța.
MITEK ROMÂNIA - START

PRIMII ANGAJAȚI

Imediat după constituire, am angajat doi ingineri proiectanți pentru a dezvolta MiTek la nivel național. Norocul meu a fost că ambii aveau experiență în proiectare cu softul MiTek 20/20.

 • Petre Sandu, ing. proiectant la compania SOUBAIGNE – partener MiTek FRANȚA
 • Angel Ilovan, ing. proiectant la compania PANSCOMAT SRL BRASOV – partener MiTek CEHIA.
MITEK - PRIMA FABRICĂ ÎN ROMÂNIA

FABRICA DE ȘARPANTE

În 2007, MiTek România închiriază o hală de producție în București (zona Gara Cățelu). Respectiva hală era construită pe structură din lemn, de un partener MiTek din Elveția, iar șarpanta era cu ferme MiTek (grinzi cu zăbrele din lemn).

Hala era deja dotată cu o presă hidraulică, circular manual de retezat și o masă pentru fabricat pereți din lemn framing, suficient pentru a începe fabricarea de ferme din lemn, asamblate cu plăci multicui.

Pentru a crește productivitatea, am dotat hala cu un circular de retezat tip CNC – Easy Cut 828 de mare productivitate și cu o presă hidraulică MS Splycer 30 tone pentru îmbinarea elementelor din lemn longitudinale.

Am angajat 4 patru muncitori, pe care i-am calificat la locul de muncă și, împreună cu cei 2 proiectanți, am început producția de șarpante industrializate, asamblate cu plăci multicui. MiTek realiza peste 700 m2 șarpantă industrializată pe săptămână.

POPULARIZAREA ȘARPANTELOR INDUSTRIALIZATE

IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIEI

Scopul activității de producție a fost:

 • Dezvoltarea industriei de șarpante industrializate în România, inexistentă până în anul 2006
 • Implementarea tehnologiei de fabricare a grinzilor cu zăbrele pentru acoperișuri
 • Popularizarea, prefabricarea și asamblarea profesională a structurilor din lemn industrializate, asamblate cu conectori metalici multicui, cu muncitori puțini și productivitate mare
 • Invitarea inginerilor proiectanți, arhitecților, studenților, profesorilor universitari, firmelor de construcții, etc. pentru a le prezenta tehnologia de fabricare și programele de proiectare specializate pentru structuri din lemn
 • Prezentarea simplității realizării unei șarpante sau structuri din lemn de la proiectare, prefabricare și montaj cu tehnologia MiTek SUDURA LEMNULUI”
 • Prezentarea avantajelor și beneficiilor șarpantelor din lemn industrializate
ÎN 2008 MITEK VINDE AFACEREA

PRIMUL PARTENER MITEK

În anul 2008, MiTek Industries Group SRL vinde afacerea proprietarului halei de producție Vasilis Ferfelis, mai devreme cu 3 ani față de termenul de 5 ani propus inițial. SC Oratis SRL a preluat afacerea la cheie de MiTek România, cu toate proiectele dezvoltate până în acel moment.

După vânzarea KNOW-HOW-ului, MiTek România a continuat și continuă activitatea de dezvoltare și implementare la nivel național a tehnologiei, organizând expo-conferințe pentru prezentări de soft și tehnologie, în toate universitățile tehnice din România și pentru birourile de proiectare, inginerie și arhitectură.

Suntem continuu într-o strânsă legătură cu toți fabricanții parteneri MiTek, care activează în domeniul fabricării șarpantelor, structurilor și caselor din lemn industrializate, pentru a le furniza cele mai noi versiuni a programelor de proiectare Mitek – Pamir, RoofCon-TrussCon și WoodEngine, cât și documentații tehnice despre mașinile nou apărute în domeniul industriei de fabricare a șarpantelor industrializate, asamblate cu plăci multicui.

RESPECT PENTRU CLIENȚI

MISIUNE MITEK

În România, avem o misiune foarte grea și de lungă durată, dar nu imposibilă, la care ne-am angajat în anul 2006, când a luat ființă MiTek Industries Group SRL, și anume:

 

 • Să furnizăm proiectanților și arhitecților ultimele versiuni ale programelor de proiectare și calcul structural MiTek Pamir și WoodEngine pentru structurile din lemn;
 • Să furnizăm producătorilor și viitorilor producători parteneri cele mai performante și fiabile mașini și linii de producție de ultimă generație pentru fabricarea șarpantelor industrializate;
 • Să schimbăm mentalitatea firmelor de construcții, care execută și lucrări de dulgherie, să investească în tehnologie și mai puțin în muncitori;
 • Să educăm piața construcțiilor și clienților finali în materie de “șarpantă”, pentru a livra șarpantele pentru toate tipurile de construcții ca produs finit, în sistem industrializat de la fabricile de șarpante;
 • Să oferim beneficiarilor, împreună cu partenerii noștri de șarpante industrializate, cele mai sigure și durabile acoperișuri.

2006 - VASILE ISACHE FALUB, FONDATOR MITEK INDUSTRIES GROUP S.R.L. - ROMÂNIA