Programele de proiectare și de calcul structural, împreună cu tehnologia de fabricație MiTek, oferă flexibilitate arhitecților și producătorilor, să realizeze din grinzi cu zăbrele (ferme FAP) toate formele posibile de șarpantă:
Șarpanta Tradițională – Dulgherească din lemn se realizează în sistem clasic și presupune: căpriori, pane, scaune, cosoroabe, etc.
Este tipul de șarpantă care înglobează foarte multă manoperă, majoritatea elementelor componente sunt debitate, cheratate, cepuite la fața locului.
Sunt însă si companii care realizează șarpante tradiționale în sistem industrializat, însa pretul lor este cu mult mai mare față de cea industrializata MiTek.
Consumul de material lemnos pentru șarpanta tradițională la suprafața de învelitoare este 0,15-02 mc/mp, față de 0,06-0,075mc/mp la șarpantă industrializată.
Pierderile de material lemnos pot atinge chiar și 25% atunci când aprovizionarea se face la lungimi standard de 4m.
Este în general o șarpantă alcatuită din secțiuni mari de lemn, având o greutate ridicată, fapt ce determină un consum de fier și beton la centuri și la placa de beton.
Șarpanta Industrializată – Inginerească mai este numită și sarpantă spațială.
Aceasta este realizată în sistem grinzi cu zăbrele din lemn în unități de producție specializate, care utilizeaza elemente moderne de îmbinare a lemnului de tip plăci multicui, aplicate cu ajutorul preselor hidraulice.
Consumul de material lemnos pentru șarpanta spațiala la suprafața de învelitoare este cuprins între 0,06-0,075mc/mp, față de 0,15-0,2mc/mp la șarpanta tradițională.
Este o șarpantă usoară, zveltă, care permite realizarea de deschideri mari, fără reazame intermediare, nu necesită popi, stâlpi, pane.
Acest tip de șarpanta contribuie substanțial la reducerea cantităților de fier și beton din fundație și la centurile de beton datorită greutății reduse.
Faptul ca este spatială permite repartizarea uniformă a greutății, atât pe centuri, cât și pe placa de beton.
AVANTAJE: