Plan de afaceri pentru producția de acoperișuri (șarpante), structuri speciale, case din lemn, executate în sistem industrializat, în unități de producție, asamblate cu organe metalice speciale, numite plăci multicui

MiTek

Plan de afaceri fabrica de șarpante

MiTek Inc. este  o companie multinațională – membră a Grupului Berskshire Hathaway U.S.A. cu filiala în Romania. Este cel mai mare producător mondial de programe profesionale de proiectare și furnizor de echipamente și linii de producție dedicate industriei acoperișurilor (șarpante din lemn) și structurilor speciale din lemn, asamblate cu plăci multicui în sistem industrializat.

Programele sunt: RoofCon-TrussCon, Pamir și Wood Engine, acesta din urmă numit și „Lemnul sub Autocad”. Softurile MiTek au incluse normativele romanești (vânt, zăpadă, etc) și aplicații ale Eurocod 5 Lemn.

Principala preocupare a MiTek este implementarea tehnologiei la nivel național. Oferim programe de proiectare și calcul al grinzilor cu zăbrele și structurilor din lemn către:

 • toate firmele de proiectare (inginerie și arhitectură);
 • centrele universitare de specialitate din România;
 • Facultățile de Construcții.

Astfel, dăm posibilitatea studenților, arhitecților, inginerilor să studieze tehnologia de fabricare, proiectare și calcul al structurilor din lemn în sistem industrializat. Momentan, această disciplină a structurilor din lemn este tratată superficial, ca studiu la nivel de un semestru în toate facultățile de specialitate din România.

case din lemn, sudura lemnului, placi multicui, sarpanta industrializata din lemn, MiTek Romania, sarpanta din lemn, acoperis din lemn, sarpanta industrializata, fabrica de sarpante, fabrica de acoperisuri, planseu din lemn, definitie sarpanta

Tehnologia proiectării și execuției de șarpante tip grindă cu zăbrele în sistem industrializat este aplicată cu succes în Europa: Țările Scandinave, UK, Germania, Franța, Polonia, Cehia și Țările Baltice. Din 2006 aceasta este prezentă și în România, Rusia și Georgia. În America de Nord tehnologia a fost aplicată pentru prima dată în anul 1943, răspândindu-se rapid în Australia, Africa de Sud, Japonia și Israel.
În prezent, tehnologia este aplicată în 115 țări.

Firmele de construcții, constructorii care adoptă tehnologia MiTek de fabricare de șarpante industrializate și structuri din lemn în sistem industrializat și care folosesc unitatea de producție în detrimentul șantierului, au un mare avantaj față de constructorii care execută și montează șarpantele în sistem tradițional, cu scoabe, cuie de dulgherie, consumuri mari de material lemnos, generate de secțiunile exagerate de lemn.

Șarpanta industrializată

Avantaje

Câteva dintre principalele avantaje ale sistemului de șarpantă prefabricată-industrializată ce utilizează organe de asamblare metalice tip placă multicui (sudura în lemn multipunct):

 • Produs reglementat și controlat de Organizațiile internaționale înregistrate;
 • Distribuirea îmbunătățita a încărcărilor peste centură sau placa de beton, după caz, permițând ușurarea zidurilor și a fundațiilor;
 • Siguranță totală, viteză în proiectare, fixare și montaj;
 • Siguranță în asamblarea elementelor din lemn (echivalentul sudurii multipunct a metalului, de data aceasta în lemn);
 • Eliminarea căpriorilor, a panelor, și chiar a zidurilor despărțitoare în unele cazuri;
 • Diminuarea costurilor de producție prin eliminarea pierderilor de material lemnos;
 • Furnizarea completă a sistemului în șantier de către fabricant, fără lipsuri și evenimente neașteptate; în șantier nu sunt necesare ajustări.

Toate aceste avantaje fac ca șarpanta dumneavoastră să fie mai sigură, mai spațioasă și la un preț foarte atractiv în raport cu tehnologia tradițională, costurile exacte putând fi cunoscute din etapa de estimare.

case din lemn, sudura lemnului, placi multicui, sarpanta industrializata din lemn, MiTek Romania, Grinzi POSI JOIST
Echipamente și spațiu necesar

Producție

Echipamente și spațiu necesar producției de șarpante industrializate, structuri și case din lemn:

 • Hala de producție, cu o deschidere de 7 metri și o înălțime de aproximativ 3,7 metri, însumând o suprafață de aproximativ 300-500 m²;
 • Circular cu comandă numerică + exhaustor;
 • Presă hidraulică +18 mese suport pentru presare + panouri de oțel de 0,5 mm grosime, aprox. 40 m² pentru fixarea meselor de presare cu ajutorul magneților permanenți din dotarea meselor;
 • Presă hidraulică fixă pentru îmbinarea elementelor din lemn în lungime, cum ar fi talpa inferioară și superioară a grinzii cu zăbrele;
 • Compresor pentru aer până la 10 bari;
 • Motostivuitor (încărcător) 2-4 tone;
 • Set patru pistoale pneumatice.
case din lemn, MiTek Romania, acoperis din lemn, sarpanta industrializata, fabrica de sarpante, fabrica de acoperisuri, planseu din lemn, definitie sarpanta

Rezultatul producției:

 • Procesare cherestea rășinoase 1000-1500 m³ pe an, echivalent a 40.000 m² de șarpante, structuri și case din lemn.
 • 7-15 euro/m² cost de producție pentru șarpantă, preț de vânzare 25-40 euro/m², în funcție de complexitatea și pantele acoperișurilor.
 • 40-50 euro/ m² cost de producție pentru structuri speciale și case din lemn, preț de vânzare 80-150 eur/ m², în funcție de compartimentări interioare, înălțime etc.

Marele avantaj este că pentru realizarea acestei producții este necesar un număr de maxim șase muncitori și un proiectant, pentru care MiTek oferă școlarizare gratuită.

case din lemn, placi multicui, sarpanta industrializata din lemn, MiTek Romania, Grinzi POSI JOIST

Pentru partenerii și viitorii parteneri autorizați MiTek, mai multe infomații găsiți aici: